7

hasznos tanács téli motortároláshoz

4. Az üzemanyagok


Van egy kis fogalomzavar az üzemagyag körül, ezért a félreértések elkerülése érdekében tisztázzuk: A tüzelőanyag is üzemanyag, viszont az üzemagyag nem csak tüzelőanyag lehet. Hogy is van ez? A benzin az tüzelőanyag. Úgy, mint a gázolaj is az. Az üzemhez szükség van tüzelőanyagra is, tehát a tüzelőanyag is üzemanyag. Az üzemhez viszont nem elegendő a benzin, szükség van még kenésre és hűtésre is azaz olajra és hűtőfolyadékra, tehát az olaj, a hűtőfolyadék úgyszintén üzemanyag. Az üzemanyag-tartály kifejezés helyes, ha a benzintankra gondolunk, de helyes akkor is, ha például a kétütemű motoroknál a 2T olajtartályára gondolunk.

A benzin

A benzintankot úgy tudjuk a levegő páratartalmától belülről megvédeni, ha teletöltjük benzinnel. benzin Ezzel kiszorítjuk a levegőt és vele együtt a páratartalmat. A karburátoros modelleknél viszont a karburátor(ok) úszóházából eresszük le a benzint! Erre azért van szükség, mert a néhány hónapos telelés alatt elpárolog belőle a benzin, a különböző adalék- illetve szinezőanyagok viszont nem! Ezek lerakódnak és eltömítik a fuvókákat. A tavaszi indításkor a motor az eldugult csatornákon keresztül nem lesz képes elegendő benzint beszívni és nem indul be, vagy rendellenesen fog működni.

A motorolaj

A motorolajjal szembeni egyik fontos elvárás az, hogy oldja és motorolaj lebegtesse a motorban keletkező szennyeződést, így az olajcsere alkalmával a szennyeződés kiürül a motorból. A téli állás alatt ezek a szennyeződések leülepednek és egy tavasszra halasztott olajcsere alkalmával nehezebben ürülnek ki. Mi azt javasoljuk, hogy amennyiben a téliesítés előtt az olajcsere periódus 2/3-án túl vagyunk, akkor cseréljük le az olajat még ősszel!

A fékfolyadék

Mivel a fékfolyadék megköti a levegő páratartalmát, cseréjét (amit egyébként kétévente el kell végezni) célszerű tavaszra időzíteni.

A hűtőfolyadék

Senkinek sem kell elmagyarázni mi történik, ha nem fagyálló hűtőfolyadék van a motorban és fagypont alá esik a hőmérséklet a helyiségben, ahol tároljuk... Célszerű egy fagypont mérést elvégezni, mielőtt téliesítünk!

A lengéscsillapító olaj

A legtöbben sajnos megfeledkeznek róla, de bizony a lengéscsillapító olajat is cserélni kell időnként mert az is elhasználódik. Javasoljuk a fékfolyadékkal egyidőben, kétévente cserélni.előző   1   2   3   4   5   6   7   következő  


Úgy érzed, valami kimaradt? Írd meg nekünk!


Hozzászólásod: